Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Langer leven betekent altijd langer doorwerken. Dat kan eerlijker

Je pensioen hoort achttien jaar en drie maanden te duren, gemeten vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd. Hou je het langer vol, dan leef je langer dan de gemiddelde Nederlander. Vanaf 2022 wordt de begindatum waarop je AOW ontvangt op deze manier berekend: gemiddelde levensverwachting minus achttien jaar en drie maanden. Is dat wel eerlijk?

We worden gemiddeld steeds ouder. De levensverwachting van Nederlanders is vanaf de invoering van de AOW met vijf jaar toegenomen. Tot en met 2012 waren dat extra jaren die je in gepensioneerde toestand kon genieten. De pensioenleeftijd was immers vastgesteld op 65 jaar. Sinds 2013 loopt de pensioenleeftijd op tot 67 in 2021. Vanaf 2022 is de levensverwachting de doorslaggevende factor voor je pensioendatum.

Pensioenjaren staan vast

Omdat nu niet de werkende jaren vastliggen, maar de pensioenjaren zijn vastgesteld, is de omgekeerde situatie ontstaan. Als we gemiddeld ouder worden, komt de 'winst' helemaal ten goede aan je werkende jaren. Twee hoogleraren pleiten ervoor om de extra maanden eerlijk te verdelen over het werkzame leven en je gepensioneerde jaren.

Balans tussen werk en pensioen

De verdeling tussen werk en pensioen zou hetzelfde kunnen blijven als de huidige verdeling. Zo blijft de balans tussen werk en pensioen gelijk. Het zou ook een remmend effect hebben op de voorspelde stijging van de pensioenleeftijd. Volgens het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) zou iemand uit 1975 niet op 70-jarige leeftijd met pensioen gaan, maar 'al' op de 68e verjaardag.

Het is de vraag of deze eerlijkere manier van berekenen op korte termijn wordt doorgevoerd. Volgens bronnen van de Telegraaf is het huidige kabinet niet van zins de wet aan te passen. De krant zegt wel dat de minister van Sociale Zaken, Wouter Koolmees, bereid is om naar andere alternatieven te luisteren om zo de zorgen van werkende Nederlanders weg te nemen.

Eerder stoppen met werken

De AOW is slechts één van de drie pijlers waarop het Nederlandse pensioenstelsel is gebaseerd. De tweede pijler is het aanvullende pensioen via de werkgever, via de pensioenfondsen. De derde pijler is het individuele pensioen. Dat is het vermogen dat je zelf opbouwt naast de collectieve pensioenen. Als je eerder dan de pensioengerechtigde leeftijd wil stoppen, zul je dat via de andere twee pijlers voor elkaar moeten krijgen.

Eerder stoppen met werken kost geld. Dat kun je opbouwen door bijvoorbeeld extra in te leggen in het bedrijfstakpensioenfonds via je werkgever. Als dat te weinig oplevert of als het fonds slecht presteert, kun je zelf een pensioenproduct afsluiten. Welke het beste is, hangt af van je wensen en de doelen die je jezelf stelt.

Pensioenvermogen opbouwen in een pensioenproduct is aantrekkelijk omdat het je een flink belastingvoordeel oplevert. Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Van Gurp Financieel Advies kan je helpen met het maken van een persoonlijk pensioenplan. Laat voor een afspraak hieronder je gegevens achter, of loop eens binnen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Van Gurp Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie