Jaarrekening

Een jaarrekening geeft een goed beeld van de financiële stand van zaken. Het overzicht laat zien hoe de zakelijke prestaties waren in het afgelopen jaar. Afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming is het opstellen van een jaarrekening verplicht.

Jaarrekening en administratie
Met de jaarrekening maak je de eindbalans op van het afgelopen jaar. De gegevens die je hiervoor nodig hebt komen uit de administratie, bijvoorbeeld facturen, bankafschriften en betalingsbewijzen. Gebruikelijke onderdelen van de jaarrekening zijn een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op de resultaten.

Afhankelijk van de bedrijfsvorm kan het noodzakelijk zijn om de jaarrekening goed te laten keuren door een accountant. Ook daar helpen we je graag mee. Naast deze goedkeuring is het ook aan de eventuele aandeelhouders om akkoord te geven.

Wanneer is een jaarrekening verplicht?
Als kleine zelfstandige of zzp’er is het opstellen van een jaarrekening niet verplicht. Wel dien je een balans en een winst- en verliesrekening op te maken, onder andere voor de inkomstenbelasting. De jaarrekening is verplicht voor ondernemingen met de volgende rechtsvorm:

  • Besloten vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij


Jaarrekening deponeren?

Geldt voor jouw onderneming de verplichting om een jaarrekening op te stellen? Dan moet je die verplicht deponeren bij de Kamer van Koophandel. Andere organisaties kunnen aan de hand van de jaarrekening de financiële gezondheid van je onderneming beoordelen.

Wil je zekerheid over de jaarrekening? Bel ons of laat je gegevens achter. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Van Gurp Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie